Składniki:
- 500 gram mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
- 2 szklanki ryżu (parabolicznego lub białego podłużnego)
- 3 średnie marchewki
- 2 duże cebule
- 0,5 szklanki oleju
- sól, pieprz, curry
- rodzynki, suszone morele
Sposób wykonania:
Pilaw najlepiej gotować w specjalnym saganie lub w garnku z grubym podwójnym dnem. Mięso kroimy w średniej wielkości kawałki (2-3 cm). Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce, marchewkę w krótką słomkę (grubością ok. 3 mm).Mięso krótko podsmażamy na dużym ogniu. Przekładamy do garnka dodajemy cebulę, marchewkę, solimy, pieprzymy (ale nie za dużo). Ryż dokładnie płuczemy, wykładamy na mięso (do ryżu można dodać trochę rodzynek i moreli), solimy, dodajemy curry. Zalewamy wrzącą wodą, żeby wody było na ok. 1,5 cm powyżej ryżu. Przykrywamy, zagotowujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 50-60 minut. Można także gotować pilaw na małym ogniu na kuchence ok. 40 minut. Po ok. 30 minutach należy sprawdzić, czy cała woda wykipiała, jeśli tak, to dolać niewielką ilość, żeby ryż się ugotował. Po ugotowaniu pilaw należy wymieszać.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.