Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 150 g masła
- 5 dużych jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki rodzynek
Sposób wykonania:
Mąkę, proszek i cynamon wymieszać. 100 g masła utrzeć z połową cukru, dodać jaja. Połączyć z mąką. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać rodzynki i wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć do brytfanki 25x25cm. Płatki owsiane wymieszać z pozostałym masłem i cukrem, wyłożyć na ciasto, lekko przygnieść ręką. Piec ok. 25-30 minut przy temp. 180 st..C
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.