Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka owsiana

Składniki:

    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka płatków owsianych
    • 150 g masła
    • 5 dużych jabłek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 3 jaja
    • 1 szklanka cukru
    • 1/2 szklanki rodzynek


    Sposób wykonania:

    Mąkę, proszek i cynamon wymieszać. 100 g masła utrzeć z połową cukru, dodać jaja. Połączyć z mąką. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać rodzynki i wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć do brytfanki 25x25cm. Płatki owsiane wymieszać z pozostałym masłem i cukrem, wyłożyć na ciasto, lekko przygnieść ręką. Piec ok. 25-30 minut przy temp. 180 st..C

    Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *