Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowe klopsy o smaku jabłka

 

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 kromek czerstwego chleba
  • 1 żółta cebula
  • 3 kwaśne jabłka
  • 2 gałązki oregano
  • 1 kg chudej mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • ¾ szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Chleb namoczyć w wodzie po czym odcedzić.
    Obrane jabłka pokroić, cebulę i oregano posiekać.
    Następnie pokrojone składniki wymieszać, dodać mięso mielone, orzechy oraz wbić jajko.
    Całość dokładnie  wyrobić.
    Z powstałej masy formować małe kulki, które ułożyć na blaszy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190stopni i piec ok. 30minut.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Bogasa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *