Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 5 kromek czerstwego chleba
- 1 żółta cebula
- 3 kwaśne jabłka
- 2 gałązki oregano
- 1 kg chudej mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- ¾ szkl. posiekanych orzechów włoskich
- pieprz
Sposób wykonania:
- Chleb namoczyć w wodzie po czym odcedzić.
Obrane jabłka pokroić, cebulę i oregano posiekać.
Następnie pokrojone składniki wymieszać, dodać mięso mielone, orzechy oraz wbić jajko.
Całość dokładnie wyrobić.
Z powstałej masy formować małe kulki, które ułożyć na blaszy wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190stopni i piec ok. 30minut.Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Bogasa