Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika

 

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa
  • 10 dag kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 szkl. gęstego sosu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • garść posiekanej zieleniny
  • vegeta
  • tarta bułka
  • tłuszcz

Sposób wykonania:

  1. Kasze zalać wodą z dodatkiem Vegety i ugotować.
    W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym dodać mięso, odsączona kaszę oraz posiekaną zielenię.
    Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
    Z powstałej masy formować małe kulki, które obtoczyć w bułce tarte i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie przełożyć pulpety do naczynia żaroodpornego, zalać je sosem pomidorowym.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Oskara

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *