Składniki:
• 40 dag suszonej ciecierzycy
• 15 l bulionu warzywnego
• 4 szalotki
• 1 główka czosnku
• 2 selery korzeniowe
• 1 kg podłużnych pomidorów
• ½ pęczka świeżej natki pietruszki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 2 szkl. dowolnego ugotowanego makaronu
• ½ szkl. świeżego startego sera asiago
• świeżo tłuczony czarny pieprz
Sposób wykonania:
Ciecierzycę zalać 7,5 l bulionu i trzymać na ogniu ok. 2-3 godz. do miękkości ciecierzycy, wówczas ja odsączyć.
W między czasie szalotki razem z czosnkiem i selerem posiekać po czym wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą i dusić przez ok. 3 min, wówczas dodać posiekane pomidory i trzymać na ogniu ok. 1 min.
Następnie wlać resztę bulionu, dodać ciecierzyce oraz posiekaną natkę pietruszki.
Pozostawić na ogniu ok. 1 godz.
Na sam koniec wrzucić makaron i rozlać do miseczek.
Przed podaniem posypać jeszcze zupę startym serem oraz pieprzem.
Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Aleksandra