Składniki:
- 20-15 dag wieprzowiny
- 1 ½ łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki cukru
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 papryki
- ¼ łyżeczki przyprawy chili
- 2-3 łyżki oleju
- ½ łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w paseczki po czym dodać sos sojowy, mąkę ziemniaczaną oraz czosnek.
Całość wymieszać i odstawić na 15 min.
W między czasie pokroić papryki na zapałki.
Następnie na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso, wówczas dodać paprykę, smażyć chwilę i oprószyć chili oraz cukrem i skropić sosem sojowym, wmieszać i nadal trzymać na małym ogniu.
Na koniec dodać mąką wymieszaną z wodą, pozostawić na ogniu do zgęstnienia potrawy.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ulę