Składniki:
- 200 dag łopatki
- ½ łyżki maki ziemniaczanej
- 1 ½ łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki cukru
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 2 świeże ogórki
- ½ łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka maggi wymieszanej z 1 łyżeczką wody
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w paski, które wymieszać z sosem sojowym, mąką, cukrem oraz pieprzem i odstawić na 15 min.
W między czasie przekroić na połówki, które pokroić w plasterki.
Następnie ½ łyżki sosu sojowego wymieszać z łyżeczką oleju, cukrem oraz solą po czym dodać ogórki i trzymać na małym ogniu ok. 3 min.
Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać ogórki, wymieszać i podgrzać.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Martę