Składniki:
- 20 dag rostbefu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki oleju
- 2-3 cebule
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- kilka kropli oleju sezamowego
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w cienkie paski, które wymieszać z łyżką sosu sojowego, cukrem oraz mąką ziemniaczaną i odstawić na 15 min.
W między czasie cebulę pokroić w cienkie plasterki.
Następnie mięso obsmażyć na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju, wówczas mięso wyjąć a na patelni rozgrzać pozostały olej i zeszklić na nim cebulę po czym ponownie wrzucić mięso.
Całość wymieszać, podgrzać i dodać sos sojowy oraz imbir, wymieszać i na koniec dodać mąkę wymieszaną z łyżką wody.
Pozostawić na ogniu do zgęstnienia.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ilonę