Składniki:
- 40 dag rostbefu
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka imbiru
- 4 łyżki rosołu
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka masła
- 10 dag zielonego groszku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ łyżki sosu hoi sin śliwkowego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Sposób wykonania:
- Marchewkę pokroić w plasterki, którą gotować w rosole do odparowania płynu, wówczas dodać masło, smalec oraz groszek i trzymać na ogniu ok. 2 min często mieszając.
W między czasie na rozgrzanym oleju, przesmażyć mięso z dodatkiem imbiru, wówczas dodać sos sojowy, sos hoisin oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać i nadal smażyć.
Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do zgęstnienia, wówczas doda ć marchewkę z groszkiem, podgrzać.Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez AnkA