Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Toskańska zupa z włoskiej kapusty i kiełbasy

Składniki:

  • 1 kg dobrej, pikantnej, cienkiej kiełbasy
  • 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
  • 2 drobno pokrojone plastry boczku
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 3 średnie, pokrojone w pół plastry ziemniaki
  • 3 szklanki posiekanej kapusty włoskiej
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Kiełbasę pokroić w grube plastry, opiec w dobrze nagrzanym piekarniku aż się zarumieni. Rozgrzać patelnie, dodać boczek, a gdy ten lekko się wytopi dodać cebulę, smażyć mieszając przez 2 minuty, dodać czosnek i smażyć dodatkowo 1 minutę. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia bulion, dodać ziemniaki, gotować 15 minut. Dodać kiełbasę, zawartość patelni i kapustę włoską. Gotować powoli aż kapusta i ziemniaki zmiękną. Smak zupy skorygować solą i pieprzem, dodać śmietanę, wymieszać i podawać.
Przepis został nadesłany na "Muza Ramsaye" przez Marię W

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *