Składniki:
• 1 kg filetów z piersi kurczaka
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• 1 papryka żółta
• 1 cebula
Sos:
• 125 ml naturalnego jogurtu
• 3 ząbki czosnku
• 5 dag masła
• 3 łyżeczki keczupu
• szczypta chili
• szczypta mielonej kolendry
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Filety pokroić w paski.
Papryki pokroić w cienkie paski, usuwając gniazda nasienne.
Następnie w paskach mięsa zrobić nacięcia i wsunąć w nie paprykę.
Nabijać na patyczki do szaszłyków i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Cebulę drobno posiekać i wymieszać razem z jogurtem, rozgniecionym czosnkiem oraz ketchupem, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili oraz kolendra.
Powstałym sosem zalać szaszłyki i włożyć na 2-3 godz do lodówki.
Po tym czasie wyjąć i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 min.
Przepis został nadesłany na konkurs „Konkurs z Kolażem” przez Paulla