Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane śledzie w sosie

Składniki:

  • 8 świeżych śledzi
  • pęczek dymki
  • 7 dag gorczycy
  • 4 łyżki grubo zmielonego pieprzu
  • łyżeczka oleju
  • sól

    Sos:

  • ½ szkl. majonezu
  • 2/3 szkl. jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki mleka
  • 2 szalotki
  • 4 gałązki estragonu
  • 1-2 łyżeczki octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:

  1. Śledzie oprószyć wewnątrz solą po czym włożyć do nich cebulki pokrojone w paski.
    Następnie każdą rybę posypać łyżeczką pieprzu i gorczycy, wówczas zawinąć każda rybę osobno w folię aluminiową.
    Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 5-8min często obracając.
    W między czasie jogurt wymieszać z majonezem oraz mlekiem, dodać posiekany estragon i szalotki.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem winnym.
    Gotowe ryby wyjąć z piekarnika, odwinąć z foli i polać sosem.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Konkurs z Kolażem" przez Ewę K

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *