Składniki:
- 8 świeżych śledzi
- pęczek dymki
- 7 dag gorczycy
- 4 łyżki grubo zmielonego pieprzu
- łyżeczka oleju
- sól
Sos:
- ½ szkl. majonezu
- 2/3 szkl. jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki mleka
- 2 szalotki
- 4 gałązki estragonu
- 1-2 łyżeczki octu winnego
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Śledzie oprószyć wewnątrz solą po czym włożyć do nich cebulki pokrojone w paski.
Następnie każdą rybę posypać łyżeczką pieprzu i gorczycy, wówczas zawinąć każda rybę osobno w folię aluminiową.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 5-8min często obracając.
W między czasie jogurt wymieszać z majonezem oraz mlekiem, dodać posiekany estragon i szalotki.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz octem winnym.
Gotowe ryby wyjąć z piekarnika, odwinąć z foli i polać sosem.Przepis został nadesłany na konkurs "Konkurs z Kolażem" przez Ewę K