Składniki:
- 1 królik
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka maki
- 1 cebula
- 2 goździki
- ½ liścia laurowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Oczyszczonego królika podzielić na porcję które oprószyć solą, pieprzem oraz mąką po czym przełożyć na patelnie z rozgrzanym olejem, zarumienić, wówczas dodać cebulę naszpikowana goździkami, tymianek oraz liść laurowy.
Całość podlać woda i trzymać na małym ogniu ok. 45min.
Po tym czasie królika wyjąć a do sosu dodać musztardę razem ze śmietaną, dokładnie ubić trzepaczką i podgrzać ( nie gotować).
Królika ułożyć na półmisku i polać sosem.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P