Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czerwona kspusta z jabłkiem i ananasem

Składniki:

  • 1 czerwona kapusta
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 1 cebula
  • 7 dag masła
  • 2 goździki
  • ½ listka laurowego
  • 1/8 l czerwonego wina
  • 1/8  l soku ananasowego z puszki
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 krążki ananasa z puszki

    Sposób wykonania:
    Kapustę poszatkować i przełożyć do rondla z rozgrzanym masłem razem z jabłkami pokrojonymi na ćwiartki, lekko podsmażyć i dodać cebule naszpikowaną goździkami i listkiem laurowym.
    Następnie wlać wino razem z sokiem z ananasa, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na ogniu ok. 1 ½ godz.
    Po tym czasie wyjąć cebulę a dodać ocet, ponownie doprawić o smaku.
    Całość wymieszać i ułożyć na półmiskach.
    Przed podaniem udekorować ananasem pokrojonym  w kostkę, przesmażonym na maśle.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *