Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rosół Pekin 2008

Składniki:

  • porcja rosołowa z kurczaka
  • wołowina rosołowa 0,5 kg
  • marchewka 2 szt.
  • pietruszka 2 szt
  • seler ¼
  • kapusta włoska 1/4 gł.
  • por 1 szt
  • grzybki mun kilka sztuk
  • sos sojowy ciemny
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek (najlepiej cieniutki)


Sposób przyrządzenia:

Przygotować wywar z porcji rosołowej i wołowiny. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godz. (ja szumu nie zbieram). Po godzinie dodać marchewkę, pietruszkę, seler, kapustę, por. Gotować jeszcze 0,5 godziny. Wybrać warzywa i mięso. Przecedzić wywar przez gazę. Klarowny wywar doprawić pieprzem i niewielką ilością soli (później dodawany będzie słony sos sojowy). Grzybki mun namoczyć w wodzie na 15 min., po czym gotować przez 18 min., odcedzić, przestudzić i pokroić w paseczki szerokości ok. 3-4 mm. Drugą marchewkę i pietruszkę pokroić w cieniutkie paseczki (na zapałkę). Na patelni rozgrzać oliwę. Wsypać pokrojoną marchew, pietruszkę i lekko podsmażyć. Warzywa powinny być tylko szkliste, muszą być chrupiące. Przygotować makaron, najlepiej najcieńsze nitki. Do talerza wlać łyżkę sosu sojowego (można więcej wg uznania), dodać makaron, porcję chrupiących warzyw i porcję grzybków mun. Zalać rosołem i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Przepis nadesłany na konkurs „Wspomnienie lata” przez Leszka k.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *