Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gulasz z kaszą i ryżem

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka pokroić w kostkę
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 szklanka ryżu
  • przyprawy:
  • pieprz, Vegetta, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy
  • 1 duża cebula drobno pokrojona


Sposób przyrządzenia:

Pokrojone kostki z piersi kurczaka obsmażyć na oleju i włożyć do rondla, podlać wodą i dodać cebulę i przyprawy, dusić tak około 1 godzinki, aż mięso będzie miękkie. Gulasz doprawić do smaku. Zaprawić śmietanką z mąką. W drugim garnku wstawić 6 szklanek wody i wsypać 1/2 łyżeczki soli, pozostawić na ogniu do wrzenia, potem wsypać obie kasze i ryż. Zostawić na ogniu do zagotowania, potem wyłączyć, zamieszać i zostawić tak około 1/2godziny do uparowania co jakiś czas zamieszać. Jak całość będzie gotowa na głęboki talerz nałożyć uparowaną kaszę z ryżem i polać gulaszem. Ja podaję gulasz ze świeżymi startymi buraczkami.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Małgorzata Andrzejewska


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *