Skład:
- udziec sarni
- 1/2 łyżki mielonego jałowica
- 1 łyżka soku z cytryny
- boczek lub słoninka
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
Marynata:
- 1 szklanka wina białego wytrawnego
- 8-10 jagód jałowica
- zioła wg uznania
- 2-3 ziarna pieprzu
- szczypta cukru
Sposób przyrządzenia:
Marynatę z wina i przypraw zagotować. Umyte i osuszone mięso mocno wygniatamy ręką, układamy w kamiennym garnku i zalewamy gorącą marynatą, stawiamy w chłodnym miejscu na 4-5 dni. Mięso codziennie obracamy, aby się równo zamarynowało. Po 5 dniach wyjmujemy, lekko osuszamy, nacieramy solą, mielonym jałowcem, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem, szpikujemy boczkiem/słoniną i układamy w wysmarowanej masłem blasze, polewamy stopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy często podlewając przecedzona marynata a później wytworzonym podczas pieczenia sosem. Pod koniec pieczenia podlewamy śmietaną.
3 comments for “Udziec sarni pieczony”