Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bażant z nadzieniem

Skład:

  • bażant
  • sól
  • po kieliszku koniaku i czerwonego wina
  • 15 dkg słoniny

Nadzienie:

  • 2 jajka
  • 20dkg cielęciny
  • 3 wątróbki z drobiu
  • łyżka tartej bułki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzenia:
Skruszałego bażanta wymyć, natrzeć solą i zostawić na 2-3 godziny. Przygotować nadzienie : utrzeć w misce jajka z drobno posiekaną wątróbką, dodać zmieloną cielęcinę, przesianą tartą bułkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać.
Nadziać nasolonego bażanta, zaszyć, owinąć cienkimi płatkami słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Po 10-15 minutach polać tuszkę koniakiem. Upieczonego bażanta wyjąć, podzielić na części, trzymać w cieple. Do sosu spod bażanta wlać wino i gotować kilka minut, aby sos trochę odparował. Sos podać w sosjerce.
wg Hanny Szymanderskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *