Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Leniwe gołąbki

Składniki:

  • 50 dkg mielonego mięsa mieszanego
  • ½ główki kapusty
  • ¾ szklanki ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • bulion drobiowy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Kapustę pokroić niezbyt drobno. W dużym rondlu zalać kapustę wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 2 do 3 minut odcedzić. Zabieg ten pomoże pozbyć nam się goryczki zawartej w kapuście. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć mieszając, dodać marchewkę, dusić razem 3 minuty. Zawartość patelni przełożyć do rondla z kapustą. Dodać ryż, mielone mięso, zalać taką ilością bulionu aby wszystkie składniki były przykryte. Powoli gotować dolewając bulionu w miarę wchłaniania go przez ryż. Gdy składniki zmiękną dodać pastę pomidorową, wymieszać dokładnie, skorygować smak przyprawami, chwilkę jeszcze dusić. Podawać gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *