Składniki
Ciasto:
- 33 dkg mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ szklanki wody
- sól
Sposób przyrządzenia:
Na blacie kuchennym usypać stożek z mąki, wykonać w nim wgłębienie do którego dodajemy jajko, wodę i sól. Z tak przygotowanych składników wyrobić jednorodne, sprężyste ciasto. Odłożyć przykryte ściereczką na 20 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, dobrze napowietrzone (po przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem). Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską lub lnianą ściereczką, a następnie, dzielimy je na dwie porcje i wałkujemy na grubość 2 mm.
Farsz:
- 60 dkg filetów z tilapii
- 1 cebula
- 12 zielonych oliwek
- sól, pieprz, szczypta kolendry
- 1 łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać masło, dodać obraną pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć kilka minut mieszając, dodać pokrojoną w kostkę rybę, smażyć 3 minuty, schłodzić. Cebulę i rybę zmielić w maszynce do mięsa, dodać pokrojone w kostkę oliwki, przyprawy, wymieszać.
Z ciasta wykrawamy okrągłe placuszki, na środek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 8 minut i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z roztopionym masłem sosami itp.