Składniki:
- 4 duże udka kurczaka
- 1 łyżeczka mielonej, wędzonej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 10 pokrojonych na połowę ząbków czosnku
- ¼ szklanki białego wytrawnego wina
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, osuszyć. Ostrym nożem przeciąć w stawie kolanowym, usunąć skórę i kości które możemy zachować na zupę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć mieszając przez około 1 minutę. Czosnek wyjąć, odłożyć go na papierowy ręcznik. Na patelnię dodać mięso, smażyć mieszając przez około 10 minut aż kurczak się przyrumieni. Dodać wino, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Dusić powoli kolejne 10 minut, dodać czosnek, wymieszać i po 3 minutach podawać. Przed wydaniem posypać zieloną pietruszką.