Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce egzotyczne – Karamboli

Pochodzące z Indonezji drzewko karamboli podobne jest do brzoskwini. Uprawia się je w rejonach o klimacie tropikalnym, od Kenii po Tajlandię, w Brazylii, na Antylach i wyspach Pacyfiku, w Chinach, w okolicy Kantonu, gdzie kwitnie i owocuje cały rok.
Owoce, o wydłużonym kształcie, osiągają wielkość 10-12 cm. Na ich powierzchni widać cztery – pięć biegnących wzdłuż karbów. Karambola w przekroju poprzecznym ma kształt gwiazdy. Owoc jest pokryty żółtozieloną lub żółtobrązową cienką, woskowaną, jadalną skórką, pod którą znajduje się żółtawozielonkawy, lekko przezroczysty miąższ, z niewielką liczbą małych, jadalnych pestek. Miąższ jest słodkowo-kwaśny i bardzo soczysty. Owoce te najczęściej jada się na surowo. Dekoracyjne gwiazdki można dodawać do sałatek owocowych i deserów. Z karamboli robi się także przetwory – galaretki, soki, dżemy. Podsmażone owoce są wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych.
Karambole zawierają sporo kwasów organicznych, wapń, magnez i żelazo, witaminy A i C. Można je dość długo przechowywać w temperaturze pokojowej. Owoce karamboli dobrze znoszą nawet kilkunastodniowy transport.

 


Źródło: http://www-users.mat.uni.torun.pl/

 

1 comment for “Owoce egzotyczne – Karamboli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *