Składniki:
- 50 dkg fasolki szparagowej
- 25 dkg pokrojonej w kostkę wołowiny
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać masło, dodać wołowinę, lekko zrumienić. Dodać cebulę, dusić mieszając 3 minuty, dodać pastę pomidorową i mieszając dusić kolejną 1 minutę, dodać pomidory, 2 szklanki wody, dusić na średnim ogniu 40 minut. Fasolkę szparagową umyć, oczyścić, pokroić na kawałki o długości 2,5 cm, dodać do rondla, ewentualnie uzupełnić płyn wrzątkiem tak aby przykrył zawartość rondla, przyprawić solą i pieprzem, powoli dusić jeszcze 30 minut. Podawać z ryżem, kuskus lub pieczywem. Polecam, pychota.