Składniki:
- 20 dkg kuskus
- 1 łyżka o;iwy
- 2 szklanki kukurydzy konserwowej
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżeczka kolendry
- szczypta nasion kminku
- 1 czerwona papryka, oczyszczona, drobno pokrojona
- 2 młode zielone cebulki drobno posiekane
- 3 posiekane listki mięty
Dresing:
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- ¼ szklanki oleju
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki drobno utartej skórki z cytryny
- mielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Składniki dresingu zmiksować. Przygotować kuskus wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać kukurydzę, miętę, paprykę, kminek i kolendrę, mieszając smażyć około 8 minut, schłodzić. Zawartość patelni wymieszać z przygotowanym kuskus, całość polać dresingiem.