Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z kuskus i kukurydzy

Składniki:

  • 20 dkg kuskus
  • 1 łyżka o;iwy
  • 2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka kolendry
  • szczypta nasion kminku
  • 1 czerwona papryka, oczyszczona, drobno pokrojona
  • 2 młode zielone cebulki drobno posiekane
  • 3 posiekane listki mięty

Dresing:

  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki drobno utartej skórki z cytryny
  • mielony pieprz


Sposób przyrządzenia:

Składniki dresingu zmiksować. Przygotować kuskus wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać kukurydzę, miętę, paprykę, kminek i kolendrę, mieszając smażyć około 8 minut, schłodzić. Zawartość patelni wymieszać z przygotowanym kuskus, całość polać dresingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *