Składniki:
- ¾ szklanki kuskus
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 zielona lub czerwona papryka
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 15 dkg mieszanych grzybów
- drobno posiekana natka pietruszki i bazylia
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Paprykę mocno zrumienić w piekarniku, umieścić w zamkniętej torbie plastikowej, a gdy ostygnie obrać ze skóry, oczyścić z nasion, pokroić. Na patelni rozgrzać minimalną ilość oliwy, dodać czosnek, mieszając smażyć jedną minutę, dodać całe lub rozdrobnione oczyszczone grzyby, smażyć aż lekko się zrumienią. W międzyczasie w miseczce zalać kuskus wrzątkiem, przyprawić, wymieszać, przykryć folią. Paprykę i zieleninę wymieszać z kuskus który wchłonął już wodę, skorygować smak przyprawami. Wyłożyć na talerz, a na wierzchu ułożyć przygotowane grzyby. Podawać na gorąco.