Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Owoce egzotyczne – Gujawa

Gujawa jest wiecznie zielonym, niewielkim drzewem, pochodzącym z Basenu Morza Karaibskiego. Obecnie uprawia się ją głównie w Indiach, Ameryce Środkowej i Południowej oraz w krajach śródziemnomorskich.
Owoc gujawy jest kulisty. Ma jadalną gładką skórkę pokrytą woskowym nalotem, grubą jak u pomarańczy. Owoc w miarę dojrzewania zmienia kolor z zielonego na jasnożółty lub jasnoróżowy. Miąższ z licznymi małymi jadalnymi pestkami najczęściej jest różowy lub żółtawy, o słodkim i lekko kwaśnym smaku. Surowe umyte owoce kroi się na ćwiartki i je się same albo dodaje do sałatek lub wyciska z nich sok. Ugotowane dodaje się do deserów i konfitur. Z gujawy można robić galaretki.
Owoce gujawy zawierają cukry, białka i dużo witaminy C. W temperaturze pokojowej można przechowywać je tylko przez kilka dni, w pomieszczeniach chłodniejszych – przez kilkanaście.


Źródło: http://www-users.mat.uni.torun.pl


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *