Składniki:
- 1 duża biała kapusta
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 1 szklanka śmietany
- koperek
- sól, pieprz
Farsz:
- 50 dkg polędwiczek wieprzowych
- 10 łyżek ugorowanego ryżu
- 3 marchewka
- 2 cebula
- 1 szklanka pokrojonych drobno pomidorów bez skóry
- 1 łyżka masła
Sposób wykonania:
- W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów osolonej wody. Z kapusty wykroić głąb, włożyć do wrzątku, parzyć przez 5 – 10 minut, a następnie delikatnie zdejmować po jednym liściu. Miękkie liście zahartować w zimnej wodzie. Ostrożnie ściąć ostrym nożem zgrubienia liści.
Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć kilka minut mieszając, dodać ryż, pokrajane w kostkę mięso, marchewkę i pomidory, przyprawić, dusić 5 minut, schłodzić.
Z farszu formować owalne porcje, kłaść na liściach kapusty, zagiąć boki i zwijać ciasne rulony (gołąbki). Układać dość ciasno w naczyniu żaroodpornym łączeniem w dół. Gołąbki układamy w naczyniu na jednym z wierzchnich liści. Najlepiej nadają się do tego naczynia żaroodporne, kamionkowe lub całe z metalu z grubymi ściankami. Podlewamy bulionem, dodajemy sok cytrynowy i dusimy pod przykryciem około 1 godzinę. Przed podaniem polewamy śmietaną i obsypujemy koperkiem.