Składniki:
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 czerwona papryka oczyszczona pokrojona w kostkę
- 1 zielona papryka oczyszczona pokrojona w kostkę
- 1 papryczka chili oczyszczona pokrojona drobno
- 1 cukinia pokrojona w kostkę
- 2 szklanki białej fasoli konserwowanej
- 2 szklanki czerwonej fasoli konserwowanej
- 1 szklanka kukurydzy konserwowanej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 szklanki drobno posiekanych pomidorów bez skóry
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, chili do smaku
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć powoli mieszając 3 minuty. Dodać papryki i chili, dusić kolejne 5 minut. Dodać marchewkę i cukinie, dusić mieszając 10 minut. Dodać przecier i piure pomidorowe, a gdy zacznie wrzeć dodać fasolę i kukurydzę, przyprawić. Gotować aż marchewka będzie miękka. Podawać ze śmietaną, posypane żółtym tartym serem. Można dodać ugotowanego couscous.