Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nóżki kurczaka w pikantnej glazurze

Składniki:

  • 6 nóżek kurczaka (pałki, podudzia)

Glazura:

  • 6 łyżek sosu pomidorowego (pikantny keczup)
  • 2 łyżeczki sosu tabako
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki pikantnej glazury zmiksować. Zalać nią nóżki kurczaka, odstawić na kilka godzin. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C i piec nóżki przez około 35 minut, następnie podnieść temperaturę do 22 stopni C i dopiec przez 10 minut obracając mięso w połowie dopiekania. Podawać z dodatkiem zieleniny np. selera naciowego i ulubionego zimnego sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *