Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa Gdańska z karpia

Składniki:

    • 1 kg filetów z karpia
    • 6 łyżek oliwy
    • 2 pokrojone w piórka cebule
    • 2 zgniecione ząbki czosnku
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 szklanka  obranych ze skóry, posiekanych pomidorów
    • 2/3 szklanki wytrawnego wina
    • 1 szklanka bulionu drobiowego lub rybnego
    • tymianek, sos Tabasco, oregano wg uznania
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić mieszając. Dodać natkę pietruszki, dusić 2 minuty, dodać pomidory i dusić na małym ogniu kolejne dwie minuty. Do rondla wlać wino i bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dodać pokrojone filety z karpia i przyprawy. Zupa powinna być pikantna. Powoli gotować 10 minut i podawać. Jako dodatek znakomicie smakuje świeżą bagietka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *