Składniki:
- 1 kg filetów z karpia
- 6 łyżek oliwy
- 2 pokrojone w piórka cebule
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka obranych ze skóry, posiekanych pomidorów
- 2/3 szklanki wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub rybnego
- tymianek, sos Tabasco, oregano wg uznania
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić mieszając. Dodać natkę pietruszki, dusić 2 minuty, dodać pomidory i dusić na małym ogniu kolejne dwie minuty. Do rondla wlać wino i bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dodać pokrojone filety z karpia i przyprawy. Zupa powinna być pikantna. Powoli gotować 10 minut i podawać. Jako dodatek znakomicie smakuje świeżą bagietka.