Składniki:
-
- 24 przekrojone na połowę skrzydełka z kurczaka
- 2 szklanki mleka kokosowego
- sól, pieprz
- cebula w proszku
- 1/3 szklanki posiekanych prażonych orzechów ziemnych
- 1 pęczek posiekanej zielonej cebulki
- ostry sos
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone skrzydełka umieścić w grubej plastikowej torbie, wlać mleko kokosowe, odłożyć szczelnie zamknięte do lodówki na 48 godzin. Kilkakrotnie w tym czasie skrzydełka przemieszać. Tak przygotowane skrzydełka dokładnie obsączyć z zalewy, oprószyć sola i pieprzem oraz cebulą w proszku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 8 minut z każdej strony. Upieczone skrzydełka umieścić w misce, polać sosem i obsypać połową orzechów i cebulki, dokładnie wymieszać, ułożyć na półmisku, posypać resztą posiekanej cebulki i orzechów. Jako dodatek podać w miseczce sos.