Składniki:
-
- kilogram łopatki
- cebula,
- marchewki
- fasolka szparagowa
- groszek
- bakłażany
- cukinia
- ziemniaki
- kapusta
- olej
- natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka mielona
Sposób przyrządzenia:
Mięso myjemy i obsuszamy, kroimy w plasterki i krótko obsmażamy w oleju. Następnie solimy, zalewamy wodą i gotujemy (najlepiej hermetycznie zamykanym garnku). Warzywa dusimy w głębokim naczyniu. Należy zwrócić uwagę na kolejność dorzucania warzyw do duszenia. W pierwszej kolejności dusimy pokrojoną marchewkę i cebulę. Potem dorzucamy, fasolkę, groszek, ziemniaki, cukinię. Duszone warzywa zalewamy bulionem z ugotowanego mięsa oraz dodajemy same mięso. Można dodać ząbki czosnku. Przyrządzoną w ten sposób potrawę zapiekamy w piekarniku tak, żeby zgęstniała. Tak przygotowany gjuwecz przed podaniem posypujemy posiekana natką pietruszki.