Składniki:
-
- 1,5 kg łopatki
- 4 cebule
- sól, pieprz mielony, papryka mielona, majeranek
- 4 ząbki czosnku
- sos sojowy
- oliwa
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 kulki jałowca
- 4 suszone owoce głogu
- 4 suszone owoce tarniny
- 3 suszone grzyby
- 3 suszone śliwki kalifornijskie
- 1 kromka suchego piernika
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Mięso natrzeć przyprawami, sosem sojowym, 2 łyżkami oliwy. Naszpikować czosnkiem. Zostawić przykryte szczelnie w lodówce na 12 godzin. W rondlu rozgrzać 4 łyżki oliwy. Obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Do mięsa dodać cebule pokrojone na ósemki, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki, grzyby, tarninę, głóg. Zalać woda tak aby przykryła mięso. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem 1.5-2 godzin. Mięso wyjąć. Włożyć kromkę piernika. Rozgotować go. Sos przetrzeć przez sitko. Doprawić do smaku. Mięso pokroić w plastry. Podawać z sosem. Doskonale smakuje w zestawieniu z gruszką nadziewaną konfiturą z żurawiny.