Skład:
- 1 kg sandacza
- 5 białych cebul
- 1 łyżka masła
- 8 oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 1 cytryna
- 750 ml śmietany
- szczypta szafranu
- sól
- biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Sandacza sprawić, opłukać, pokroić na kawałki lub dzwonka, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 30 minut. Płaskim garnku roztopić masło i ułożyć sandacza. Cebule obrać, opłukać i zetrzeć na tarce, wycisnąć z nich cały sok i polać nim rybę. Dusić ja w soku cebulowym przez 8-10 minut. Następnie zalać sandacz śmietaną i dusić na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Dodać oliwki, kapary i kilka plasterków cytryny obranej ze skórki. Szafran zalać 2 łyżkami wrzątku, odstawić na 5 minut, płyn odcedzić i dodać do sosu. Zagotować, sandacza przełożyć na ogrzany półmisek i polać sosem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub kluskami francuskimi.