Skład:
- 300 g pomidorów
- 4 buraki
- 150 g kartofli
- 1,2 litra wody
- 150 g kapusty włoskiej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 150 ml kwasu burakowego
- 80 g fasoli perłowej
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- cukier
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Namoczoną fasolę ugotować oddzielnie, odcedzić i odstawić. Warzywa pokroić na paseczki, a kartofle w kostkę. Pomidory ugotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem , gotować przez 5 minut i odcedzić. Z 2 buraków, marchewki,
Pietruszki i osolonej wody ugotować wywar. Wywar odcedzić. Marchewkę i 2 buraki poddusić na maśle, zalać gorącym wywarem, dodać kartofle, kapustę, liść laurowy i sól.
Gotować pod przykryciem przez 25 minut. Pod koniec gotowania dodać fasolę, przetarte pomidory, czosnek roztarty z solą, cukier i kwas burakowy. Przed dodaniem doprawić śmietaną.
1 comment for “Barszcz ukraiński”