Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barszcz ukraiński

Skład:

  • 300 g pomidorów
  • 4 buraki
  • 150 g kartofli
  • 1,2 litra wody
  • 150 g kapusty włoskiej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 150 ml kwasu burakowego
  • 80 g fasoli perłowej
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:
Namoczoną fasolę ugotować oddzielnie, odcedzić i odstawić. Warzywa pokroić na paseczki, a kartofle w kostkę. Pomidory ugotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito. Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem , gotować przez 5 minut i odcedzić. Z 2 buraków, marchewki,
Pietruszki i osolonej wody ugotować wywar. Wywar odcedzić. Marchewkę i 2 buraki poddusić na maśle, zalać gorącym wywarem, dodać kartofle, kapustę, liść laurowy i sól.
Gotować pod przykryciem przez 25 minut. Pod koniec gotowania dodać fasolę, przetarte pomidory, czosnek roztarty z solą, cukier i kwas burakowy. Przed dodaniem doprawić śmietaną.

1 comment for “Barszcz ukraiński

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *