Skladniki
400 g tuńczyka z puszki
200 ml śmietany 30%
50 ml koniaku
200 ml wywaru z drobiu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sok z cytryny
15 g żelatyny
sól
pieprz
do przybrania ogórek
Sposób przyrządzenia:
Tuńczyka osączyć z zalewy i rozetrzeć na gładką masę z koniakiem, koncentratem. Śmietankę ubić na sztywno, dodać sok z 1/2 cytryny, połączyć z masą. Gorącym wywarze rozpuścić namoczoną wcześniej żelatynę. Odstawić do wystudzenia.
1/4 galarety wlać do formy i przechylić tak, aby galareta pokryła ścianki i dno formy. Włożyć do lodówki na 30 minut. Masę z tuńczyka wymieszać z 1/4 galarety i przełożyć do formy. Zalać pozostałą galaretą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem zanurzyć formę na 3 sekundy w gorącej wodzie, nakryć formę talerzem i odwrócić do góry dnem. Mus na talerzu przybrać plasterkami ogórka.
2 comments for “Mus z tunczyka”