Składniki:
- 1 duży kurczak
- 5 pomidorów
- 2 borowiki lub inne grzyby
- 2 papryki
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 1/3 szklanki wina białego
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ulubione zioła przyprawowe
- kilka jagód z jałowca
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na małe porcje. Pokrojonego kurczaka zrumienić na oliwie, oprószyć ziołami. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną cebulę, oczyszczone i rozdrobnione grzyby i czosnek. Dobrze zrumienionego kurczaka podlać winem i bulionem, dodać pokrojone pomidory i paprykę, jagody jałowca. Dusić około godziny mieszając i ewentualnie podlewając wodą. Sos powinien być gęsty.