Składniki:
- 1 duża rzepa
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 marchewki
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 10 dkg fasolki szparagowej
- 10 dkg zielonego groszku konserwowego
- 5 dkg listków szczawiu
- 2 łyżki masła
- śmietana
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Marchew, cebulę, pora i rzepę obrać, pokroić w słomkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę chwilę smażyć mieszając, dodać marchew i rzepę. Poddusić przez kilka minut. Bulion drobiowy doprowadzić do wrzenia, dodać zawartość patelni, groszek, pociętą na krótkie odcinki fasolkę szparagową, gotować powoli. Gdy składniki będą już miękkie dodać posiekane listki szczawiu, przyprawić. Podając włożyć na talerz łyżkę gęstej śmietany 30%. Polecam, pychota.