Składniki:
- filet z pangi lub innej ryby
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- mała ostra papryczka
- szczypta mielonej kolendry
- szczypta kurkumy
- sok z cytryny
- 1 łyżka masła
- oliwa
- sól
- 8 liści pora
Sposób przyrządzenia:
Duże, zielone liście pora umyć i na minutę zalać wrzątkiem, odłożyć aby wyschły. Cebulę i czosnek obrać, papryczkę oczyścić z nasion, bardzo drobno posiekać. Cebulę, czosnek, Kolendę, kurkumę, sól i masło utrzeć na gładką pastę. Rybę umyć, osuszyć, dokładnie natrzeć przygotowaną pastą. Liście pora ułożyć na płaskiej powierzchni w taki sposób aby zachodziły na siebie dachówkowo, ułożyć na nich rybę i zwinąć w ciasny rulon. Rulon obficie nasmarować oliwą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas zapiekania to około 30 minut. Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, kapusty włoskiej itp. Polecam, pychota