Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga pieczona w liściach pora

Składniki:

  • filet z pangi lub innej ryby
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • mała ostra papryczka
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta kurkumy
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • oliwa
  • sól
  • 8 liści pora


Sposób przyrządzenia:
Duże, zielone liście pora umyć i na minutę zalać wrzątkiem, odłożyć aby wyschły. Cebulę i czosnek obrać, papryczkę oczyścić z nasion, bardzo drobno posiekać. Cebulę, czosnek, Kolendę, kurkumę, sól i masło utrzeć na gładką pastę. Rybę umyć, osuszyć, dokładnie natrzeć przygotowaną pastą. Liście pora ułożyć na płaskiej powierzchni w taki sposób aby zachodziły na siebie dachówkowo, ułożyć na nich rybę i zwinąć w ciasny rulon. Rulon obficie nasmarować oliwą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas zapiekania to około 30 minut. Podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, kapusty włoskiej itp. Polecam, pychota

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *