Składniki:
- 50 dkg mięsa wieprzowego
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 50 dkg małych grzybów leśnych
- 1 szklanka śmietany
- 20 dkg tartego sera żółtego lub mozarella
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić na 2 lub 4 części, zalać osolonym wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Mięso pokroić w średnio grubą kostkę, obsmażyć na maśle. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, ułożyć na dnie mięso, na nim warstwę cebuli i jako ostatnią warstwę grzybów. Każdą warstwę przyprawiać solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z jajkiem i tartym serem, zalać nią przygotowaną zapiekankę, pozostawić na kilka minut aby śmietana ściekła do niższych warstw. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut. Pychota, polecam.