Składniki:
- 1 kapusta włoska
- 30 dkg mielonego mięsa
- 2 jajka
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka śmietany
- 4 szklanki wywaru mięsnego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści. W odpowiednio dużym garnku doprowadzić do wrzenia wodą, posolić, włożyć kapustę i pozostawić ja w stygnącej wodzie na około 20 minut, wyłożyć na durszlak aby obciekła. Na patelni rozgrzać masło, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ja, dodać mięso, przyprawić i dusić kilka minut, schłodzić. Dodać posiekaną natkę pietruszki i jajka, wymieszać. Ostrożnie aby nie uszkodzić liści rozchylać kolejne warstwy kapusty i począwszy od środka przestrzenie między liśćmi wypełniać farszem. Całość owiązać sznurkiem bawełnianym, zalać wywarem mięsnym i powolutku gotować aż kapusta będzie dostatecznie miękka, ostrożnie wyłożyć na durszlak, pozostawić na kilka minut aby obciekła. Podzielić na porcje i podawać polaną śmietanką.