Składniki:
- 4 pierś z młodej gęsi
- 2 kwaśne jabłka
- mąka
- olej
- sól, pieprz
- Marynata:
- 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 łyżka octu balsamicznego
Sposób przyrządzenia:
Wymieszaj sok z octem, winem, przyprawami, zalać nią mięso, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Obsączone z nadmiaru marynaty mięso obtocz w mące i obrumień na oleju. Obrumienione mięso włóż do plastikowego woreczka przeznaczonego do pieczenia, szczelnie go zamknij, ułóż w odpowiedniej blasze do pieczenia i piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Na 10 minut przed końcem pieczenia ostrożnie otwórz woreczek przecinając jego górną część, włóż do środka pokrojone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka , lekko dosól, dopiecz. Podawać z surówką i ziemniakami piure lub frytkami.