Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z gęsi pieczony z jabłkami


Składniki:


  • 4 pierś z młodej gęsi
  • 2 kwaśne jabłka
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz
  • Marynata:
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego


Sposób przyrządzenia:
Wymieszaj sok z octem, winem, przyprawami, zalać nią mięso, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Obsączone z nadmiaru marynaty mięso obtocz w mące i obrumień na oleju. Obrumienione mięso włóż do plastikowego woreczka przeznaczonego do pieczenia, szczelnie go zamknij, ułóż w odpowiedniej blasze do pieczenia i piecz przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Na 10 minut przed końcem pieczenia ostrożnie otwórz woreczek przecinając jego górną część, włóż do środka pokrojone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka , lekko dosól, dopiecz. Podawać z surówką i ziemniakami piure lub frytkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *