Składniki:
- 25 dkg łopatki wieprzowej
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 papryka
- 1 cebula
- ½ szklanki ugotowanego ryżu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć osuszyć, pokroić w kostkę. Bulion doprowadzić do wrzenia. Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim mięso. Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć mięso do wrzącego bulionu. Paprykę i cebulę obrać, pokroić w średniej grubości paski, przesmażyć na pozostałym tłuszczu. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać zawartość patelni, zagotować. Podając posypać zieleniną. Jeśli ktoś lubi może zupę zabielić śmietaną.
1 comment for “Zupa curry z mięsem”