Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ryżowa z pulpetami

Składniki:

    • bulion mięsny
    • ryż
    • jarzyny
    • liść laurowy, ziele angielskie
    • 1 łyżka masła
    • sól, pieprz

    Pulpety:

    • 50 dkg mięsa mieszanego
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 jaja
    • kasza manna
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Do bulionu mięsnego dodać ryż, ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa oczyścić i obrać, zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło, dodać utarte jarzyny, dusić kilka minut, dodać do gotującej się zupy. Mięso i czosnek zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajka, wymieszać wstępnie, dodać przyprawy i kaszę mannę celem zagęszczenia masy mięsnej tak, aby można było z niej formować nieduże pulpeciki. Gdy ryż będzie już dochodził zmniejszyć płomień pod garnkiem, dodać kulki mięsne i gotować jeszcze około 30 minut, przyprawić. Przed podaniem posypać zupę zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *