Składniki:
- bulion mięsny
- ryż
- jarzyny
- liść laurowy, ziele angielskie
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 50 dkg mięsa mieszanego
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- kasza manna
- sól, pieprz
Pulpety:
Sposób przyrządzenia:
Do bulionu mięsnego dodać ryż, ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa oczyścić i obrać, zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło, dodać utarte jarzyny, dusić kilka minut, dodać do gotującej się zupy. Mięso i czosnek zmielić w maszynce do mięsa, dodać jajka, wymieszać wstępnie, dodać przyprawy i kaszę mannę celem zagęszczenia masy mięsnej tak, aby można było z niej formować nieduże pulpeciki. Gdy ryż będzie już dochodził zmniejszyć płomień pod garnkiem, dodać kulki mięsne i gotować jeszcze około 30 minut, przyprawić. Przed podaniem posypać zupę zieleniną.