Składniki:
-
- 0,5 kg ziemniaków
- 20 dkg szynki lub kiełbasy szynkowej
- 3 łyżki smalcu
- jajka ugotowane na twardo
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- koperek i natka pietruszki
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w cienkie słupki. Podobnie pokroić szynkę. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzać smalec, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać jarzyny i szynkę, leciutko zrumienić. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zawartość patelni, ziemniaki, i przyprawy przełożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować aż ziemniaki zmiękną. Podawać z dodatkiem zieleniny i jajkiem na twardo. Zupa powinna mieć pikantny smak. Jeśli chcemy aby była bardziej kaloryczna szynkę możemy zastąpić boczkiem