Składniki:
- 100g sera Lazur błękitny
- 4 polędwiczki wieprzowe (porcja 200g)
- 50ml oleju
- przyprawa warzywna
- sól
- pieprz
- ½l śmietany 36%
- 300g kurek świeżych lub mrożonych
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna
- 1 pęczek koperku
- 50ml wina białego wytrawnego
- 50g masła
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy grzyby i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przyprawę warzywną i smażymy ok. 10min. Następnie dodajemy śmietanę, drobno pokrojony koperek i starty na tarce ser Lazur błękitny. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Aby uzyskać gęstszą konsystencję sosu możemy zaciągnąć go zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej. Wykonanie: Polędwiczki posypujemy solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju w zależności od grubości 25-30min.. W czasie smażenia polędwiczki podlewamy wodą, a pod koniec smażenia dodajemy wino i dusimy jeszcze 5 min. Podajemy z ziemniakami z wody i brokułami.