Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa kalafiorowa z curry

 

Składniki:

    • 1 kalafior (ok. 60 dag)
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • (może być z kostki)
    • 1 cebula
    • 4 łyżki oleju
    • 2 łyżeczki curry
    • 5-6 łyżek śmietany kremówki
    • sól, pieprz
    • 15 dag marchewek
    • 20 dag strączków młodego groszku
    • cukrowego (można kupić mrożony)
    • 10-15 dag kiełków
    • (np. fasolki mung)

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, posiekać. Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i dokładnie je umyć. Przełożyć na sitko, osaczyć. W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i zeszklić. Dodać kalafior, smażyć razem przez 2-3 minuty na małym ogniu. Oprószyć curry, krótko zasmażyć, pozostawić na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Wlać bulion warzywny, zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 10 minut pod przykryciem. Marchewki obrać, umyć, pokroić w bardzo cienkie słupki. Groszek cukrowy rozmrozić, strączki pokroić w paski. Garnek zdjąć z ognia, zupę zmiksować i wymieszać ze śmietaną kremówką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać pozostały olej, podsmażyć marchewki i groszek. Kiełki fasolki włożyć na minutę do wrzącej osolonej wody, odcedzić i osączyć. Dodać do zupy kalafiorowej razem z marchewkami i groszkiem. Zupę jeszcze raz podgrzać i przyprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Przelać do miseczek. Przed podaniem można udekorować listkami świeżej kolendry lub natki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *