Zupa jarzynowa z wołowiną
Składniki:
- 500 g wołowiny bez kości
- 2 listki laurowe
- 500 g marchewki
- 300 g ziemniaków
- 1 cebula
- 4 goździki
- sól, pieprz
- 1 szklanka pokrojonej
- w kostkę dyni
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka posiekanej zieleniny
Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać, osuszyć. Do rondla wlać 2 l wody, wrzucić mięso, listki laurowe, posolić, gotować na średnim ogniu przez 1,5 godz. Marchewki, ziemniaki i cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Mięso wyjąć, też pokroić w kostkę. Do wywaru wrzucić jarzyny (razem z dynią). Gotować 25 min, pod koniec dodać cebulę i goździki. Wyjąć 1/4 jarzyn, przetrzeć, dodać do zupy razem z mięsem, przyprawić pieprzem, solą, musztardą. Posypać zieleniną.