Składniki:
- 8 ząbków czosnku
- 1 l wywaru warzywnego
- 2 łyżki masła
- ¼ selera
- 4 kromki chleba razowego
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól
- biały pieprz
Składniki: 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka rosołu w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka mielonej cebuli 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepszy do tego celu jest ceramiczny moździerz. Przechowywać w szczelnie zamykanym…
Składniki: 2 owoce awokado ½ szklanki gęstego jogurtu ½ cebuli 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki sosu Tabasco sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, posiekać. Awokado przekroić na połowę, usunąć pestkę, łyżeczka wydrążyć miąższ. Cebulę i awokado wymieszać z pozostałymi składnikami, zmiksować w blenderze. Przełożyć do czystych słoiczków, przechowywać w lodówce. Przepis na konkurs…
Składniki: pomidory 1/2 kg papryka 25 dag cebula mała 1 sztuka pieprz sos winegret gotowy Sposób przyrządzenia: Pomidory należy dokładnie umyć pod wodą, usunąć szypułki i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę należy dokładnie oczyścić, usunąć z niej gniazda nasienne, zaś miąższ pokroić w paseczki. Cebulę należy obrać i pokroić w krążki. Wszystko razem włożyć do…